Obilježena 31. godišnjica bitke na Zebinoj Šumi

U općini Foča u Federaciji BiH danas je  obilježena godišnjica bitke na Zebinoj Šumi, strateški  vrlo značajnoj na početku ali i tokom cijelog rata za odbranu Goražda. Riječ je o jednoj od prvih i najznačajnijih bitaka na početku agresije na BiH  u kojoj su hrabri borci spriječili daljnje napredovanje neprijatelja od Foče prema Goraždu.

Cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja položile su delegacije Općine Foča/FBiH, Vlade BPK, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te drugih udruženja koja baštine tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata, Oružanih snaga BiH . Odata je počast poginulim herojima odbrane ovih prostora u prvoj ali i svim narednim bitkama na Zebinoj Šumi.

Sudionici tih događaja podsjetili su na period kada su borci Armije RBiH pod komandom rahmetli Zaima Imamovića na današnji dan prije 31 godinu oslobodili ovaj prostor i  spriječili napredovanje agresora prema Goraždu u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.

Program obilježavanja nastavlja se i sutra obilaskom šehidskih mezarja dok će u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini i džamiji u Zebinoj šumi pred duše šehida biti proučena dova.

Najnovije