Obilježena trideseta godišnjica od pogibije Ševala Bećirovića i Mehmeda Kamerića – Mece

Danas 19.04.2022. godine u organizaciji Udruženja demobilisanih boraca A RBiH Općine Foča-Ustikolina obilježena je trideseta godišnjica od pogibije Ševala Bećirovića i Mehmeda Kamerića – Mece koje su mučki ubili pripadnici JNA.

Na ovom mjestu 19. aprila 1992. godine u pokušaju da spriječe agresorsku JNA da u pravcu Osanice  svojim borbenim transporterima i vozilima prevezu zarobljene pripadnike Teritorijalne odbrane Opštine Foča a koji su zarobljeni u širem regijonu Ustikoline, poginuli su Bećirović Ševal pripadnik Ustikoljanske policije i Kamerić Mehmed-Meca  pripadnik Teritorijalne odbrane Foča.

Na spomen obilježju u Ustikolini koje je izgrađeno u čast prvim šehidima Općine Foča, cvijeće su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Foča,ministar za boračka pitanja i ministar unutrašnjih poslova   u vladi BPK-a, komandir PS Ustikolina te članovi lokalnog udruženja demobilisanih boraca.

Ševal Bećirović i Mehmed Kamerić – Meca  imali  su aktivnu ulogu u odbrani Opštine Foča na koju je izvršena agresija u aprilu 1992. godine i nakon pada Foče, kao istinske patriote, ne štedeći svoje živote stali su u odbranu preostalog slobodnog područja tadašnje Opštine Foča u Ustikolini. Sahranjeni su u mjesnom groblju Mrđelići.

Najnovije