• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE NA ZEBINOJ ŠUMI

Dana, 25.05.2021.godine obilježena je godišnjica bitke na Zebinoj Šumi.Na lokalitetu zv. Relej izvršeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje koje svjedoči herojskoj borbi,plemenitosti i patrotizmu boraca ARBIH koji su poginuli u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina na području Zebine Šume.

 

 IMG 20210525 121309

Cvijeće su položili: Općinski načelnik i predstavnici Općinskog vijeća općine Foča, predstavnici Policijske stanice Ustikolina, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, članovi Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamović, Udruženje Patriotski pokret Goražde, predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca BPK-a Goražde kao i službenici Odsjeka za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze BPK-a Goražde.

Manifestacija u svom kontinuitetu svjedoči da bitke  na Zebinoj Šumi nisu, niti smiju biti zaboravljene  i pokazuje se da postoji potreba  da se iznova i sa istom energijom baštine tekovine  odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.Prisutnim su se obratili učesnici bitaka na Zebinoj Šumi koji su se na emotivan način prisjetili dešavanja 25.05.1992. godineističući značaj ovih bitaka u jačanju borbenog morala jedinica ARBIH. Naglašeno je da su bitke na Zebinoj Šumi potvrdile  da su uprkos slabom i nedovoljnom naoružanju, čvrsto opredjeljeni i motivisani borci ARBIH mogli nanijeti značajne gubitke agresoru.

U ime organizatora prisutnim se obratio Općinski načelnik Mujo Sofradžija koji se zahvalio svim prisutnim, te istakao potrebu za nastavkom obilježavanjaovakvihi sličnih manifestacija, naglašavajući činjenicu da je ova manifestacija u svom programskom sadržaju morala biti usklađena sa trenutnom epidemiološkom situacijom, nadajući se da će naredne aktivnosti koje se tiču obilježavanja bitnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda 1992. – 1995.godina biti obillježavane u povoljnijim okolnostima.

Ministar za boračka pitanja Vlade BPK-a Goražde Edin Aganović istakao je  da ovakve manifestacije  pored evociranja ratnih događaja i druženja, treba da afirmišu potrebu da svi akteri društva moraju imati puno veći senzibilitet prema borcima njihovimegzistencijalnim i drugim potrebama ističući obavezu da akteri ovih dešavanja trebaju i moraju svoja iskustva i utiske prenositi mlađim generacijama razvijajući i njegujući kulturu sjećanja na hrabre branioce i sve žrtve koje su nastale u periodu 1992.-1995. godine.

Upućena je zahvalnost i uposlenicima JP RTV BPK-a Goražde koji svojim programskim sadržajima redovno tretiraju ovakve manifestacije.

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije