• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

INFORMACIJA SA 5. PETE VANREDNE SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE FOČA

Dana 24.06.2020. godine održana je 5. Vanredna sjednica Općinskog vijeća općine Foča sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je:
-          Prijedlog Zahtjeva za pokretanje Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. 
 
IMG 20200624 093107 resized 20200624 030922826
 
 Sjednici su pored općinskih vijećnika, općinskog načelnika i pomoćnika, prisustvovali Ministar finansija BPK Goražde g.din Mirsad Agović, Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH g.din Dževad Adžem, Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH g.din Nijaz Musić, g.din Edim Fejzić i g.din Velimir Tanović, te predsjednik Kluba SBB u Skupštini BPK g.din Muradif Kanlić.

Na početku sjednice Općinski načelnik Zijad Kunovac je izložio problem sa kojim se Općina Foča već duži niz godina suočava a to je nedovoljni iznos vlastitih prihoda potrebnih za finansiranje osnovnih,  ustavom i zakonima propisanih nadležnosti. Kao posljedica toga Općina se trenutno nalazi u jako teškoj finansijskoj situaciji što najbolje pokazuje podatak da akumulirani deficit na dan 31.12.2019.godine iznosi 73% poreskih i neporeskih prihoda općine ostvarenih u 2019.godini i općina Foča nema način da obezbjedi finansijska sredstva za pokriće deficita iz ranijih godina te također nema način da bez izmjene propisa kojima je regulisan način raspodjele javnih prihoda zaustavi rast akumuliranog deficita.

IMG 20200624 090139 resized 20200624 030923060

 S tim u vezi, a u cilju iznalaženja trajnog rješenja za problem finansiranja manjih općina, Općinski načelnik i Općinsko vijeće su se odlučili da se organizuje Vanredna sjednica Općinskog vijeća i pozovu relevantni donosioci odluka kako bi se razmatrao Zahtjev za pokretanje inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda F BiH. Naime, Inicijativa sadrži prijedlog kojim bi se u članu 12a  Zakona o pripadnosti javnih prihoda u F BiH ( „Službene novine F BiH“ br.22/06, 43/08, 22/09, 35/14 i 94/15) dodao novi stav koji glasi:

„Bez obzira na kriterije iz člana 12. ovog Zakona i formulu iz stava 1 ovog člana, učešće općina u raspodjeli prihoda ne može biti manje od 0,5% ukupnog iznosa koji pripada jedinicama lokalne samouprave  po ovom osnovu.“

Predloženim izmjenama bi se trajno riješio problem finansiranja Općine Foča.

Učesnicima su dostavljeni materijali iz kojih su mogli vidjeti suštinu problema i prijedlog za njegovo rješavanje. Svi prisutni gosti su ponudili svoju podršku u ovim nastojanjima ističući značaj općine Foča za BPK Goražde kao i razumijevanje za situaciju u kojoj se Općina nalazi.

Na kraju sjednice, Općinsko vijeće je donijelo zaključke kojim pokreće Inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH prema Premijeru Vlade FBiH, Predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta F BiH i Predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta F BiH, zatim zahtjev za pokretanje pomenute inicijative prema Skupštini BPK Goražde,Delegatima iz BPK-a u Domu naroda Parlamenta F BiH, Poslanicima iz BPK-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Savezu općina i gradova F BiH, te Općinama koje prema trenutnom Uputstvu o određivanju učešća u prihodima od indirektnih poreza učestvuju sa manje od 0,5 % u raspodjeli prihoda koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave. Takođe, Općinsko vijeće je donijelo zaključak kojim od Vlade BPK Goražde zahtijeva rješavanje problema finansiranja Općine Foča do realizacije Inicijative.

IMG 20200624 150547 resized 20200624 030922143

 
 
 
 
 

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije