• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

Britanski ambasador posjetio ugrožene porodice u općini Foča

Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Matt Field i predstavnica Catholic Relief Services (CRS) za BiH Debra Shomberg 

 posjetili su četiri porodice u  općini Foča kojima su podijelili pakete sa hranom i dezinfekcijskim sredstvima kako bi ublažili teško materijalno stanje u kojem su se našli tokom pandemije virusa Covid-19.

„Bilo mi je zadovoljstvo, zajedno sa partnerima iz Catholic Relief Services, načelnikom općine  Foča i predstavnicima mjesnih  zajednica, posjetiti neke od najugroženijih porodica u ovim krajevima.  Zahvaljujući DFID fondu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, bili smo u prilici da u toku pandemije COVID-19 odgovorimo na najhitnije potrebe osjetljivih kategorija društva“, rekao je Field.

On je napomenuo da je osim ove pomoći Britanska ambasada preusmjerila podršku i rad svojih projekata kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti. 

„Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se boriti sa posljedicama“, dodao je.

Nabavku paketa omogućio je Start Network donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacije IKEA u okviru projekta „Hitna asistencija za starije osobe“ koji provodi Catholic Relief Services (CRS).

„Uvijek težimo da pomognemo najranjivijim građanima, posebno u ovom slučaju građanima starijim od 65 godina koji su još osjetljiviji za vrijeme pandemije. Znam da ovo nije dovoljno, ali je početak i drago mi je da smo bili u mogućnosti da pomognemo i damo im neku nadu“, kazala je Debra Shomberg.

U okviru ovog projekta osigurana je pomoć za oko 8.500 korisnika u 3.000 domaćinstava koji su identifikovani u saradnji sa 15 lokalnih zajednica u BiH. Cilj pomoći je ublažavanje teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi populacija preko 65 godina kao i socijalno ugrožene porodice.

Field i Shomberg je  ovom prilikom razgovarao sa načelnikom Zijadom Kunovcem o trenutnim aktivnostima  u ovoj lokalnoj zajednici. Načelnik općine  Foča Zijad Kunovac je rekao da je sretan što je pomoć podijeljena u ovoj općini.

Jedan od korisnika koji su dobili pomoć, povratnik Dževad Merkez iz Cvilina, zahvalio je na dodijeljenoj pomoći i rekao da je to veliki gest prema njemu i njegovoj porodici.  

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije