Zdrava Hrana iz Ustikoline

U Općini Foča u Federaciji BiH (Ustikolina) odražana je tradicionalna izložba poljoprivrednih proizvoda pod simboličnim nazivom "Zdrava hrana iz Ustikoline", koja je okupila proizvođače iz Bosansko-podrinjskog kantona ali i šire regije.

 Na izložbi su predstavljeni pčelarski proizvodi, voće i voćne prerađevine, povrće i proizvodi od povrća, mlijeko i mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, proizvodi od žitarica.  Nakon što je sve učesnike manifestacije, brojen goste i posjetioce pozdravio načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac, o značaju ove i sličnih manifestacija, te podršci kantonalnih vlasti u njihovoj organizacijji gorio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

-Vi zaista imate mnogo razlgoa da budete ponosni na sve što radite u oblasti poljoprivredne proizvodnje i u organizaciji ove manifestacije.   Proizvodite djevičansku čistu i zdravu hranu i ja sam počastvovan što sam dio ove pozitivne priče- kazao je ovom prilikom prof. dr. Nezir Tanović.  Manifestaciju je zvanično otvorila Sanela Klarić, predsjednica Udruženja "Green Council".  Predstavnici ove organizacije su održavali radionicu u okviru projekta "Poljprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja", koji je podržan od njemačke fondacije Henrik Bel (Henrich Bol).  Tokom izložbe đacima i nastavnicima Osnovne škole Ustikolina koji su, uz đake i profesore Poljoprivedne škole (SMŠ "Enver Pozderović") iz Goražda aktivni učesnici manifestacije, predavanje na temu "Zdravlje i hrana" odražao je mr. Mirsad Hubanić.  U svečanosti otvaranja izložbe poljoprivrednih proizvoda učestvovale su i učeice OŠ "Ustkolina".  Najuspiješnijim poljoprivrednim proizvođačima organizator je uručio nagrade.  Zlatene plakete dodijeljene su:  za pekarske proizvode MPI "Mlin" (Ustikolina", za proizvode od povrća SPP "Emir" vl. Jasmin Dreca (Ustikolina), za mlijeko i mliječne proizvode Slavojki Marić (Ustikolina), za proizvode od žitarica Dževadi Đogo (Goražde). (S.K:)

Objavljeno u:  Glas Goražda br. 171, oktobar 2014. godine