• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

PRIJEM VOLONTERA O.Š USTIKOLINA

26.12.2019. godine u kabinetu Općinskog načelnika upriličen je prijem volontera  O.Š Ustikolina gdje se razgovaralo o njihovom radu i postignutim rezultatima.Mnogo je volonterskih akcija iza nas, a tri volonterske akcije po propozicijama CROE trebali smo predstaviti na portofoliju koji smo prezentirali na Galeriji volonterizma, koja se održava svake godine na Međunarodni dan volontera 05.12.

Galerija je zamišljena kao promocija volonterizma, ali i  kao takmičenje. Na Galeriji volonterizma ove godine je prisustvovalo 44 škole iz BiH. Timovi škola ( koje čine šest volontera) obilaze portofolije i dodjeljuju bodove, ove godine JUOŠ "Ustikolina" je  dobila specijalnu i jako vrijednu nagradu  , 10 računara, takvu nagradu je dobila još samo jedna škola. Za ovu nagradu nije zaslužno samo ovih 6 učenika, za ovu nagradu borili su se i volonteri naše škole koji su ove godine nastavili obrazovanje u nekoj od srednjihškola. Naš tim činili su sljedeći učenici :Alma Kunovac, Mirza Gluhačević, Sara Omerbašić, Ajla Džemidžić, Kerim Gabela i Naida Imamović. Mnogo je akcija iza ove nagrade, neke od njih su : Slatka radionica, na kojoj su volonteri pravili kolačiće koje su prodavali na Sajmu hrane u Ustikolini, sav novac donirali su za matursku ekskurziju, druga volonterska aktivnost  bila je dekoracija vrata kabineta na prvom spratu škole, tu aktivnost nastavljamo i planiramo dekorisati sva vrata na prvom spratu naše škole, treća volonterska aktivnost je ekološka radionica i čišćenje školskog dvorišta, četvrta aktivnost je zajednička izložba likovnih radova učenika JUOŠ "Hasan Turčalo Brzi" i JUOŠ "Ustikolina"  na temu "Korupcija", oslikavali smo školice za igru mališana, u dvorištu naše  škole. 

IMG 2460

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebno bih izdvojila volontersku aktivnost koju radimo svake godine, naime razgovaramo o aktualnim socijalnim pojavama , poslije toga pišemo scenario i to pretvaramo u umjetnički performans, na performansu radimo i do 3 mjeseca.Performans najčešće prikazujemo za Dan škole i obično izazove snažne emocije kod javnosti, a to nam i jeste cilj, usmjeriti pažnju javnosti na određeni problem. Kroz performanse smo obrađivali   osjetljive katkategorije.U prošloj školskoj godini performans "Đurđevdan" smo posvetili romskoj zajednici, prije toga obradili smo izbjeglički krizu kroz lik dječaka Ajlana Kurdija koji se utopio zajedno sa svojom porodicom dok su prelazili iz Sirije u Grčku,  performans   " Majka"  volonteri su posvetili porodici. Od januara planiramo napisati scenario za volontere na temu migranati,  taj performans će biti posvećen svim migrantima svijeta, njega ćemo prikazati za Dan škole, a uz performans volonteri će organizirati jednu humanitarnu akciju za migrante  gdje ćemo prikupljati hranu i odjeću i posjetiti neki migrantski kamp. Moramo istaći da učenici vole volontirati jer se vole osjećati važnima, a i pomoći drugom čovjeku uvijek usrećuje.Turčalo Brzi" i JUOŠ "Ustikolina"  na temu "Korupcija", oslikavali smo školice za igru mališana, u dvorištu naše  škole.

IMG 2454

Mnogo je akcija iza nas, ali planiramo raditi još i više jer volontiranjem jačamo demokratsko društvo i razvijamo omladinski aktivizam ,a to nam je osnovni cilj.

IMG 2456

.

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča u FBiH bile su učesnice desete, jubilarne manifestacije "Zdrava...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije