• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

Sastanak općinskih koordinatora za deminiranje

Sastanak općinskih koordinatora za deminiranje
U prostorijama Regionalnog ureda BH MAC- a Sarajevo dana 01.11.2018. godine održan je sastanak općinskih koordinatora za deminiranje koji pripadaju ovom terenskom uredu. 

 Radi se o kontinuiranim sastancima gdje se analizira minska situacija, razmjenjuju informacije o trenutnim aktivnostima i utvrđuju smjernice i zadaci za naredni period. Kada je riječ o Općini Foča potenciran je nastavak deminiranja na novim lokacijama (MSP Zebina Šuma – površina 1,634 km²), a sa druge strane izraženo zadovoljstvo činjenicom da je izvršeno čišćenje priključka za repetitor Zebina Šuma, te realizovan projekat MSP Lokve površine 1,844 km², gdje je pronađen i uništen značajan broj mina i NUS-a. Posebna pažnja posvećena je izradi Opće procjene minski sumnivih područja u BiH koja je veoma važna za izradu nove Strategije za deminiranje. U tom smislu dogovoreno je da se u narednom periodu kroz terenski rad BH MAC-a i općinskih koordinatora za deminiranje na svakoj lokalnoj zajednici analizira stanje minski sumnjivih područja i sagleda realno, onosno stvarno stanje s ciljem da se i eventualno nove lokacije koje do sada nisu evidentirane kao rizične, a postoje konkretne informacije i dokazi za to, obuhvate kroz izradu nove Opće procjene rizične površine. Također, lokacije koje su do sada bile tretirane kao sumniiva područja, a svi pokazatelji sa terena upućuju na činjenicu da su iste sigurne i da nisu kontaminirane minsko-eksplozivnim sredstvima biće revidirane i moguće je smanjenje ukupne rizične površine. Na kraju sastanka je usvojeno nekoliko zaključaka koji  problem deminiranja u BiH fokusiraju kao veoma važnu obavezu svih nivoa vlasti koji na različite načine mogu uticati da se u ovom segmentu napravi konkretniji i kvalitetniji iskorak s ciljem stvaranja sigurnijeg ambijenta za život. Ostaje opredjeljenje da se nakon utvrđivanja  Opće procjene rizične površine ponovo aktuelizira izrada novih MSP projekata koji podrazumjevaju  grupisanje manjih i srodnijih rizičnih područja u veću cjelinu stvore preduslovi za deminiranje istih i na taj način dođe do značajnijeg smanjenja minski sumnjive površine. 

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča  bila su učesnici desete, jubilarne manifestacije "Zdrava hrana" u...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije