• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

Informacija o implementaciji projekta MSP Lokve - uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

Na području općine Foča započela je implementacija najvećeg projekta uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava od 1996. godine do danas. Radi se o projektu MSP Lokve kojim je predviđeno provođenje prutiminskih akcija na površini od 1.844,100 m² zemljišta. Na realizaciji ovog projekta angažovana je kompanija MAG – predstavništvo BiH i trenutno su angažovana četiri deminerska tima. Treba istaći činjenicu da je zahvaljujući značajnom angažmanu  uposlenika BH MAC-a Regionalni ured Sarajevo u veoma kratkom vremenskom periodu izvršen veliki broj aktivnosti koje su omogućile da se pristupi radovima na ovom projektu.

MSP Lokve obuhvata područje kojem gravitira veliki broj naseljenih mjesta sa značajnim brojem stanovnika koji su ostvarili povratak, te iskazanim potrebama za  povratak prijeratnih stanovnika. Prisustvo mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava predstavlja ozbiljan problem povratnicima u smislu normalnog korištenja vlastitih imanja (poljoprivredno zemljište, pašnjaci i šume), te indirektno usporava, a na nekim lokacijama i onemogućava nastavak procesa povratka.

                Po podacima nadležne Općinske službe  MSP Lokve graniči sa selima Jezero, Radeljevići, Šahbašići i Lokve u kojima je do sada sanirano 47 stambenih objekata – kuća  u kojima u prosjeku živi po dva člana domaćinstva. Također u selima Roskovići, Previla i Grabovik sanirano je 9 objekata u kojima živi 5 povratnika, dok je još šest porodica izrazilo želju za povratkom na ovo područje, dok je u selima Vina, Donje Žešće, Ribice i Kunduci sanirano 25 objekata u kojima živi 20 povratnika, a sanaciju porodičnih kuća  čekaju još tri zainteresirane porodice.

                Opća je ocjena da bi provođenje protuminskim akcijama na području koje obuhvata projekat MSP Lokve stvorio niz pretpostavki za sigurniji život trenutnih povratnika, a time obezbjedio i povoljnije pretpostavke za nastavak procesa povratka. Isto tako važno je istaći da se u neposrednoj blizini ovog područja nalazi i rudnik gipsa na Presjeci koji u privrednom smislu ima značajan potencijal  za Općinu Foča i procjenjuje se da površina istog iznosi cca 230 ha, te da se dio sumnjive površine nalazi u sastavu ovog rudnika. U proteklom periodu vršene su određene analize u smislu kvaliteta gipsa, te procjenjivane zalihe istog, a također su i u administrativnom smislu pokrenute procedure oko izdavanja  odobrenja i saglasnosti koja se neophodna za pokretanje poslovnih aktivnosti na ovom lokalitetu. Nakon realizacije ovog projekta sigurno je da bi i rudnik gipsa na Presjeci imao drugačiji potencijal i perspektivu.

Značaj projekta MSP Lokve treba posmatrati i u kontekstu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kojom je Gobljanska cjelina – Groblje na Presjeci kod Ustikoline proglašeno nacionalnim spomenikom. Ova grobljanska cjelina također je u neposrednoj blizini područja koje je obuhvaćeno ovim projektom i u kontekstu mjera zaštite i rehabilitacije, te turističke ponude Općine Foča ima određene vrijednosti koje bi bile značajno unaprjeđene kada bi okolni prostor bio u potpunosti očišćen od mina i  NUS-a. Isto tako treba istaći i činjenicu da se najveći broj povratnika na ovom području bavi stočarstvom i da su, u tom smislu, izloženi opasnostima i rizicima od mina, te je i to jedan od veoma važnih indikatora zbog kojih je MSP Lokve od velike važnosti i značaja.                Informacija o implementaciji projekta MSP Lokve - uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča u FBiH bile su učesnice desete, jubilarne manifestacije "Zdrava...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije