• VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show

Najnovije

SAOPŠTENJE O REALIZACIJI PROJEKTA

clip image002

 

Ustikolina, 28.12.2017

S A O P Š T E N J E    O   REALIZACIJI PROJEKTA

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke već nekoliko godina finansira projekte pomoći socijalno ugroženim skupinama u BiH.

Projekat pod nazivom „Socio-ekonomska podrška najugroženijim porodicama kroz dodjelu plastenika u općinama Gornji Vakuf Uskoplje, Pale – Prača, Foča-Ustikolina i Goražde

jedan“ jedan je od takvih projekata. Finansiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u ukupnom iznosu od 92,750 EUR-a.

Partneri u ovom projektu su lokalna zajednica Foča Ustikolina, koja je participirala u novčanom iznosu od 4.009,45 BAM za 9 korisnika uglavnom porodica sa više članova obitelji.

IMG 1851Ciljne grupe Projekta su:

Lica i obitelji sa verifikovanim porodičnim kapacitetom za opsluživanje intenzivne poljoprivredne proizvodnje sa slijedećim kriterijem:

 1. Socijalno ugrožene osobe prema važećim socijalnim kriterijima nadležnog Centra za

socijalno zbrinjavanje i koje se nalaze duže vremena u njegovoj evidenciji

 1. Obitelji sa većim brojem članova porodice
 2. Obitelji sa osobama sa invaliditetom
 3. Samohrane majke (samohrane majke koje vode domaćinstvo)

Sve ciljne grupe se nalaze duže vremena u evidenciji Centra za socijalni rad.

Ocjenivši trend plasteničke proizvodnje kao vrlo profitabilnu poljoprivrednu granu u kojoj se najbrže ostvaruje koeficijent obrta, omogućava korisnicima da u jednoj godini ostvare 2-3 žetve i da proizvedu približno 3000 kg povrća ili voća posebno u mjesecima u kojima tih artikala nema. Ta komparativna prednost omogućava korisnicima da ostvare brz obrt uloženih sredstava i time poprave svoj opšti finansijski budžet porodice, te ostvare akumulaciju finansijskih sredstava kojom mogu proširivati vlastitu proizvodnju.

Kareakteristično je da uspješnost u proizvodnji isključiva je briga i odgovornost korisnika čime se pojačava prirodni zahtjev za preuzimanje vlastitog života u svoje ruke.

56 korisnika ovog projekta iz 4 lokalne zajednice uz pomoć JU Centar za socijalni rad u općinama Pale-Prača, Goražde, Foča-Ustikolina te Gornji Vakuf Uskoplje kroz ovaj Projekat je dobilo proizvodni poljoprivredni kapacitet, gdje će uz vlastiti rad i rad svoje porodice moći poboljšati svoj kućni budžet, dobiti zdravu hranu i imati radnu aktivnost sa rezultatom.

ASB (Arbeiter Samariter Bund) je druga po veličini humanitarna organizacija u Njemačkoj i prisutna je u BiH preko 25 godina. Do sada je implementirala preko 180 miliona EUR-a pomoći stanovnicima Jugoistočne Evrope.

ASB je implementator ovog i ranijih projekata.

Naš princip je da finansiramo one potrebe za koje općina i Centar za socijalni rad daju validne i provjerene podatke i iskažu interes i potrebu.

Općina Foča Ustikolina je jedna od općina koja je prepoznala saradnju i ovakav vid učešća u projektima kojim doprinosi da njeni stanovnici brže dobiju kvalitetnu i potrebnu podršku i uključivanje u privredne tokove. Udruživanje sredstava sa međunarodnim donatorima je jedan od prepoznatljivih modela finansiranja u ovoj Općini.

Dugogodišnje znanje i iskustvo u detektovanju i pružanju pomoći socijalno ugroženim grupama na području općine Foča Ustikolina, najbolje može dati  JU Centar za socijalni rad BPK Goražde, kao ustanova koje garant adekvatne dodjele grantova.

Proizvođač i distributer plastenika je domaća i jedna od najrespektabilinijih poljoprivrednih zadruga, BIOS iz Visokog, koja je pored instaliranja plastenika i pružanja stručne pomoći omogućila da svaki korisnik u ovom slučaju budući poljoprivredni proizvođač može svoje proizvode plasirati kroz formu ugovorenog otkupa proizvoda. Time je zaokružena aktivnost proizvodnje i plasmana i osigurana zarada od vlastitog rada.

BIOS je proizvođač prateće opreme, rasadnog materijala te sistema za adekvatno plasteničko navodnjavanje.

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča u FBiH bile su učesnice desete, jubilarne manifestacije "Zdrava...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije