• VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show
  • VTEM Image Show

Najnovije

Obilježavanje bitki na Zebinoj šumi

Općina Foča i lokalno UDB ARBIH  su 26 i 27.05.2017. godine organizovali  obilježavanje 25. maja - bitke na  Zebinoj Šumi.

 Pored obilaska mezarja poginulih boraca organizovan je i prigodan vjerski program u džamiji  na Zebinoj Šumi.Na lokalitetu zv. Relej izvršeno je otkrivanje spomen obilježja koje svedoči herojskoj borbi, plemenitosti i patriotizmu boraca ARBiH koji su poginuli u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina na području Zebine Šume. Spomen obilježje su otkrili Maslo Osman- otac poginulog Maslo Ramiza, te Delahmet Sead-  demobilisani borac koji je ranjen u borbama na Zebinoj Šumi. Idejni tvorac spomen obilježja je Emin Kurtović MA arhitekture-dipl.ing.arhitekture.Cvijeće su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Foča, Grada Goražda , Vlade BPK Goražde, članovi porodica šehida, boračkih udruženja i Općinskog odbora SDP-a Foča-Ustikolina. Manifestacija u svom kontinuitetu svjedoči da bitke na Zebinoj Šumi, nisu, niti smiju biti zaboravljene i pokazuje da postoji potreba da se iznova i sa istom energijom baštine tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. U okviru historijskog sata učesnici bitki na Zebinoj Šumi Pačo Sakib i Nedžib Bašić su na emotivan način podsjetili prisutne o okolnostima koje su prethodile ovoj dobro isplaniranoj akciji koja je potvrdila da, uprkos slabom i nedovoljnom naoružanju, čvrsto opredjeljeni i motivisani borci Armije RBiH mogu nanijeti značajne gubitke agresoru. U ime organizatora prisutnim su se obratili predsjednik općinskog Udruženja demobilisanih boraca Admir Kuljuh i Općinski načelnik Zijad Kunovac, dok su u nastavku govorili gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović, ministar za boračka pitanja Eniz Halilović, te premijer Vlade BPK Goražde Emir Oković. Istaknuto je da ovakve manifestacije, pored evociranja ratnih događaja i druženja, treba da afirmišu potrebu da svi akteri društva moraju imati puno veći senzibilitet prema borcima, njihovim egzistencijalnim i drugim potrebama, te da se kroz ovakve i slične manifestacije obezbjedi masovnije prisustvo školske djece i omladine koje u perspektivi treba da nastave sa održavanjem tekovina nastalih u periodu od 1992- 1995. godine. 

IMG 1593

 

 

 

 

 

Zdrava Hrana  

Razgovor  

Pred Slijedeći
"Posao je težak, ali dobar,..."

"Posao je težak, ali dobar,...…

Članice Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Foča u FBiH bile su učesnice desete, jubilarne manifestacije "Zdrava...

Opširnije
Donec tristique, nisi vitae

Donec tristique, nisi vitae

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore...

Opširnije